Què és la criptoprecipitació? És el nom tècnic que rep la precipitació oculta o horitzontal, a diferencia de la pluja convencional que anomenarem pluja incident, en la que cauen gotes de forma vertical per la gravetat. En la criptoprecipitació la mullena del terra o de la vegetació es capta mitjançant les micrigotes que deixa la…
Read more
07-12-2020 Sovint a l’hivern trobem cristalls de gel a la superfície dels cotxes i a la vegetació i sentim a dir: “Avui ha glaçat”. A l’imatge superior trobem una fotografia del passat 20 de novembre de 2019 a l’Observatori de Pujalt on teniem una temperatura a dins garita a 1,5m de +1,0ºC, terra gelat. Gelada…
Read more
12-11-2020 Dos integrants igualadins de la xarxa AnoiaMéteo sempre havíen comentat el record d’una gran tempesta una matinada a la ciutat d’Igualada, a principis dels 80, que segons els mitjans de comunicació de l’època havia deixat més de 100 mm. Era una veritable llàstima no tenir informació de la tempesta ja que semblava que podia…
Read more
Lluís Obiols Julbe, nascut el 03-02-1973 a Barcelona, és el nou menbre d’AnoiaMéteo. La seva vinculació amb la pedania de Piera, el Bedorc, que és on ha viscut tota la vida, el fa un anoienc al 100%. Els seus primers estudis els va cursar a Piera i a Igualada. Actualment està treballant com a meteoròleg…
Read more
29-06-2020 El reguitzell de dades que anem a representar en aquest document són precipitacions, les qual s’inicien a finals del 1926, fins a enguany . Segons la divisió climàtica de Catalunya, el nucli antic de Santa Margarida de Montbui quedaria englobat dins el clima Mediterrani Continental sub-humit, però a l’estar el nucli ubicat a la…
Read more
27-06-2020 El divendres 26 de juny membres de la xarxa AnoiaMéteo es van trobar a l’Observatori de Pujalt per tal de definir els estatuts i constituir l’associació AnoiaMéteo. L’associació té per objectiu recollir i difondre la meteorologia de la comarca de l’Anoia i tindrà la seu social a l’Observatori de Pujalt. Ja a principis d’any…
Read more
09-05-2020 El proper mes de juny, es compleixen 20 anys dels forts aiguats que van afectar a l’est de la comarca. Durant el dia 9 de juny un embossament d’aire molt fred a les capes altes (500 hPa) es va anar situant sobre la vertical del País Valencià i Aragó . El xoc de masses…
Read more
30-04-2020 El 23 de novembre de 2016 un esclafit afectava de ple la ciutat d’Igualada. L’embrió d’Anoiaméteo va fer un informe meteorològic del fenomen que volem compartir aquí. Aquest fenomen ha estat reconegut per l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET), i es pot consultar els detalls dins del mapa del SINOBAS (Sistema de Notificaciones Atmosféricas). L’informe…
Read more
22-04-2020 El dissabte 18 d’abril una depressió càlida en superfície es dirigia del nord d’Àfrica cap a Catalunya. A la tarda van començar les primeres precipitacions que van durar fins dimecres 22 d’abril al matí amb algunes pauses. La xarxa Anoiaméteo ha recollit les dades a diferents punts de la comarca. Al Xaró (La Pobla…
Read more
17-03-2020 El següent mapa mostra els registres de precipitació de la comarca, durant l’episodi de precipitacions que va tenir el passat 16 de març. Pràcticament a tota la comarca es van superar els 40mm de precipitació i en un punt els 80mm, acompanyat de calamarsa.