636505197
info@anoiameteo.cat

L’esclafit que va afectar la Conca d’Odena l’any 2016, reconegut per l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET)

Xarxa meteorològica de la comarca de l'Anoia

Created with Sketch.

L’esclafit que va afectar la Conca d’Odena l’any 2016, reconegut per l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET)

30-04-2020

El 23 de novembre de 2016 un esclafit afectava de ple la ciutat d’Igualada. L’embrió d’Anoiaméteo va fer un informe meteorològic del fenomen que volem compartir aquí. Aquest fenomen ha estat reconegut per l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET), i es pot consultar els detalls dins del mapa del SINOBAS (Sistema de Notificaciones Atmosféricas).

L’informe del fenomen

L’Observatori de Pujalt, és un observatori meteorològic que forma part de la Xarxa d’Observadors Meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya passant dades diàriament. En Situacions Meteorològiques de Perill també som vigilants i avisem quan es comencen a produir els fenòmens relacionats amb situacions meteorològiques de perill (SMP), com la neu, pluja intensa, tempesta, ventades fortes, boira espessa, etc. L’Observatori de Pujalt porta en funcionament des de l‘any 2004.

El 23 de novembre de 2016 als volts de les 16:12h de la tarda una tempesta arribava a
la Conca d’Òdena i ho feia inicialment amb un fort vent. El fenomen meteorològic va ser
observat en primera persona per molta gent a Igualada que va enregistrar diferents imatges de les destrosses i també alguns vídeos. Els vigilants del Servei Meteorològic de Catalunya a l’Anoia, l’Enric Barrufet de Montbui, l’Abel Galisteo de la Llacuna i l’Albert Borràs d’Igualada van fer el seguiment en directe del fenomen. Després de l’anàlisi de les diferents informacions recollides s’ha arribat a la conclusió que el fenomen observat de fort vent que va acompanyar la tempesta a l’inici va ser un “Esclafit” en anglès un “Downburst”. És una caiguda d’aire fred del núvol de tempesta que al tocar el terra surt disparada provocant un fort vent durant una una estona de curta durada 1-2 minuts. Aquest fenomen provoca cops de vents superiors als 100km/h tal com es va enregistrar a la ciutat. Es van mesurar cops màxims de 137km/h al carrer França, estació de Daniel Baraldés, i 117km/h al carrer Girona n.32, Josep Maria Carner.

Mapa d’Igualada amb els punts a on es van enregistrar algunes de les desenes de desperfectes. El mapa inclou
fotografies i vídeos que ens han fet arribar i es pot consultar a:
https://drive.google.com/open?id=1AvLZInD3P8ZibhZykf-P7SmkZlU&usp=sharing

A part d’aquests cops màxims de vent hi va haver desenes de desperfectes i destrosses
a diferents punts de la ciutat que són els que validen els cops de vent superiors als 100km/h. Analitzant les destrosses s’observa com aquestes agafen la direcció d’un punt inicial a l’est de la ciutat i es van canalitzant pels carrers agafant especial violència en alguns carrers en concret. Arbres caiguts i trossos d’edificis arrencats i mobiliari urbà destrossat són algunes de les destrosses que va provocar aquest fenomen meteorològic lligat al “Temps sever” viscut a Igualada el 23 de novembre. Cal dir que a part del vent va haver-hi calamarsa, tempesta i una intensitat elevada de precipitació que va fer acumular moltes fulles als forats de les clavegueres i va facilitar la inundació de moltes parts de la ciutat. El més destacable, però, meteorològicament parlant va ser el vent.

L’Ajuntament d’Igualada va registrar també destrosses en 23 contenidors de recollida en diferents punts de la ciutat.

Esclafit o Downburst

Una representació del que és un esclafit és la que s’acompanya a la il·lustració de sota. A l’impactar l’aire fred al terra el vent agafa diferents velocitats des d’un punt d’impacte i pot fins i tot fer una espècie d’anell al voltant.

En el cas de l’esclafit d’Igualada els diferents objectes caiguts indiquen una caiguda a la part situada a l’est de la ciutat i com a partir d’allà l’aire ers canalitza pels diferents carrers.

Situació atmosfèrica del fenomen ocorregut el 23 de novembre

Els dies previs al fenomen un embossament d’aire fred en altura es va anar acumulant al
damunt de la Península Ibèrica. A sota s’adjunta 3 mapes en superfície i en altura dels dies 21, 22 i 23 a les 0h del dia i una imatge del satèl·lit meteosat.

L’embossament d’aire fred va generar una baixa, una depressió, el dia 22 al vespre al sud est de la Península Ibèrica que es va dirigir sobre de Catalunya al llarg del dia 23. A la imatge del satèl·lit Meteosat del dimecres 23 a les 6:35h del matí s’observa la nuvolositat arrodonida amb aire fred a l’esquerra de la rodona que representa el punt on es troba la depressió. A la dreta aire calent arribant a Catalunya. A la tarda un front fred escombrava Catalunya de sud a nord portant una línies de tempestes que és la que al passar per damunt de la Conca d’Òdena va esdevenir l’esclafit.

La imatge de l’esquerra és la del meteosat en visible a les 16h pocs minuts abans de que es produís el fenomen de l’esclafit a Igualada. La imatge del radar és de les 15h quan ja s’acostava la línia de tempestes. La línia negra separa el front fred que va escombrar Catalunya de sud oest a nord est de la part davantera a on es produïen alguns ruixats de poca intensitat.

El Servei Meteorològic de Catalunya ens ha fet arribar la imatge de la velocitat de precitació de les 15:13 UTC, les 16:13h hora catalana, just al moment quan s’estava observant el fenomen en diferents punts de la ciutat i la imatge és la que s’adjunta. La imatge és del radar de la Panadella i el color verd representa que la precipitació s’acosta al Radar i el color vermell que s’allunya. Just a la zona central de la comarca hi ha un punt pràcticament aïllat de color verd, a la dreta d’aquest punt tindríem que per una costat la precipitació s’acosta al radar, es desplaça cap a l’oest, i per l’altra s’asslunya, es desplaça cap a l’est, just en aquest punt la imatge del Radar ens indica a on s’estaria produint la caiguda em forma d’Esclafit o Downburst.

En resum, després d’analitzar els diferents desperfectes, analitzar les dades del Radar i haverho viscut en primera persona, els vigilants del Servei Meteorològic de Catalunya Enric Barrufet, Abel Galisteo i Albert Borràs comfirmen que el fenomen ocorregut a Igualada el 23 de novembre de 2016 sobre les 16:13h de la tarda va ser un “Esclafit” o “Downburst” que va assolir velocitats superiors als 100km/h. Gràcies a l’hora que es va produir no va haver-hi danys personals.
Les imatges dels desperfectes i els vídeos que ens han fet arribar amb els autors dels
enregistraments els podreu trobar al següent enllaç:
https://drive.google.com/open?id=1AvLZInD3P8ZibhZykf-P7SmkZlU&usp=sharing
En nom de l’Enric Barrufet, l’Abel Galisteo i l’Albert Borràs volem donar les gràcies a totes aquelles persones que ens han ajudat a la recollida de la informació així com al Servei Meteorològic de Catalunya per les dades facilitades referents a la velocitat de precipitació.

0Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *