636505197
info@anoiameteo.cat

La gran tempesta del 29 de setembre de 1984 a Igualada

Xarxa meteorològica de la comarca de l'Anoia

Created with Sketch.

La gran tempesta del 29 de setembre de 1984 a Igualada

12-11-2020

Dos integrants igualadins de la xarxa AnoiaMéteo sempre havíen comentat el record d’una gran tempesta  una matinada a la ciutat d’Igualada, a principis dels 80, que segons els mitjans  de comunicació de l’època havia deixat més de 100 mm.

Era una veritable llàstima no tenir informació de la tempesta ja que semblava que podia haver estat una de les més fortes de les úlltimes dècades.

Una llampeguedissa constant, el soroll dels trons i l’embat de l’aigua torrencial que feia baixar els carrers com torrents.

Aleshores van decidir fer unes indagacions ajudats de dades antigues de l’INM ( Instituto Nacional de Meteorología), i al final van tobar uns registres dels observatoris de Bombers i de l’Ajuntament d’Igualada, els quals eren sopitosos de ser el què buscaven.

De seguida,  en trobar les dades de més de 100 mm en un dia, a data de 29-09-1984, el fet es  va poder ratificar deprés de buscar en hemeroteca de l’època, i trobar la notícia de la gran tempesta amb els litres que es van donar a l’observatori   de bombers ( c. Masquefa- cantonada amb c. les Comes ),que va registrar en aquella matinada de dissabte la quantitat  de 153,5 mm.

Imatge del pluviòmetre Hellmann 200 de Bombers que va registrar els 153,5 mm aquella matinada, curiosament recuperat per un company de la xarxa AnoiaMéteo

Segons la notícia hi va haver greus estralls, sobretot  a la píscina del Molí Nou, la qual va quedar totalment inundada, a  la zona del rec on molt material de les adoberies va anar riu avall i molts cotxes aparcats van resultar moguts i colpejats.  A  la carretera de Valls de Montbui, l’aigua  anava a l’ample al desbordar-se les Aigües Artés. Pèrdues materials valorades en milions de pessetes. Cal remarcar que per sort no es va haver de lamentar cap dany personal.

La tempesta segons  Aemet i el SMC està denominada com  a quantitat extremadament abundant  i intensitat torrencial. És la tempesta registrada a Igualada més important en décades.  Desconeixem l’estona que va està descarregant la tempesta, peró la  percepció sembla que unes  hores, sense poder assegurar aquest fet.

Aquests són els registres comarcals que s’han pogut recuperar :

 • Igualada, Bombers   153,5 mm  INM
 • Igualada, Ajuntament  127 mm  INM
 • La Llacuna  90 mm  Antonio Moral
 • El Bruc  82 mm  INM
 • Masia Ben Viure, municipi de Veciana  45 mm INM
 • Calaf  30 mm  INM

Estudi sinòptic de la gran tempesta

Si fem una ullada als mapes isobàrics del dia en qüestió, mapes de l’antiga INM, Instituto Nacional de Meteorología, podem observar com el divendres 28 a les 20h de la tarda un front fred anava entrant per la Península. Aquest front es va recargolar just a la vertical de Catalunya durant la matinada i és el que va acabar alimentant el mateix front. A la comarca de l’Anoia bufaven vent de component sud sud est al matí del divendres 28, vents que acostumen a bufar davant dels fronts freds que creuen.

A la imatge del satèl·lit meteosat de les 19:30h de la tarda del 28 de setembre (17:30h TU) de 1984 es pot observar com es va acostant el front que marca el mapa isobàric:

A la imatge del satèl·lit meteosat de les 7:30h del matí del dissabte 29 de setembre de 1984 (5.30h TU) es pot observar ja el front recargolat donant més nuvolositat cap a punts del centre de Catalunya.

En altura trobem que a 500hpa el divendres 28 a les 14h (12h TU) del migdia teníem:

El dia següent 29 de setembre,  ja després de les tempestes, al migdia 14h (12h TU), teníem:

Es pot observar com es va despenjar una bossa d’aire fred a 500hPa, de -20ºC, que va passar just pel sud de Catalunya. Una situació que va ajudar a la formació de nuvolositat al damunt de Catalunya. Els vents humits van aportar la humitat suficient per alimentar els núvols i a la vegada l’aire fred en alçada va ajudar a que les tempestes poguessin ser fortes. En aquesta situació els diferents ingredients van confluir a la comarca de l’Anoia i concretament a la Conca d’Òdena amb precipitacions molt destacables que van acumular fins a 153,5mm a l’edifici dels bombers d’Igualada o 127mm a l’edifici de l’Ajuntament. Ambdós punts de mesura oficials del INM en aquell 1984.

A d’altres punts de Catalunya es van acumular:

 • 82mm al Montseny.
 • 59mm a Reus.
 • 57mm a Girona.
 • 41mm a Tarragona.
 • 29mm a Barcelona.
 • 1mm a Lleida.

Dades del INM.

0Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *