636505197
info@anoiameteo.cat

La criptoprecipitació

Xarxa meteorològica de la comarca de l'Anoia

Created with Sketch.

La criptoprecipitació

8 de gener de 2021

Què és la criptoprecipitació? 

És el nom tècnic que rep la precipitació oculta o horitzontal, a diferencia de la pluja convencional que anomenarem pluja incident, en la que cauen gotes de forma vertical per la gravetat. En la criptoprecipitació  la mullena del terra o de la  vegetació es capta mitjançant les micrigotes que deixa la rosada, boira i els seus hidrometeors, el desgel de la gelada …

En llocs succeptibles a aquest tipus de precipitació, l’aportació d’humitat en el món agrícola  o forestal, és important,  peró  segons els tècnics, no podem anomenar aquestes dècimes, fins i tot algun mm que deixen els pluviòmetres, com a pluja incident. L’Organització Meteorológica Mundial , WMO, i el Servei Meteorològic de Catalunya, SMC, tot i que la toleren com a increment de precipitació, al no poder discriminar-la tant en les seves xarxes automàtiques com els seus observadors manuals comenten que no és precipitació convencional.

Captació d’aquesta criptoprecipitació

El pluviòmetre será l’intrument meteorològic per captar aquesta  tipus  precipitació ( dins d’una  xarxa meteorológica). De pluviòmetres n’hi ha de molts tipus mides diverses, diferents materials dins el món oficial i amateur.

  • Pluviòmetre de plàstic de mida petita  automàtic o manual:  Molt succeptible a les rosades, a la boira i gelades.
  • Pluviòmetre de plàstic, estació  automàtica de mida Hellmann 200: Mitjanament succeptible a la criptopreciitació.
  • Pluviòmetre de metall tipus  Hellmann 120 i 200: Poc succeptible per captar  la criptoprecipitació.
  • Pluviòmetres automàtics de caire profesional de metall de mida igual que el Hellmann 200. Poc succeptibles per la captació.

Així veurem que la diferencia en captar aquesta precipitació que depén de la mida i el material del pluviometre. EL llindar de condensació és diferent  entre uns i els altres.

Bibliografia

Manual dels Observadors meteorològics de la XOM

Conocer la meteorología. José Miguel Viñas

Membre assessor. Sr. Jeroni Loriente,  Catedràtic de física de l’atmòsfera de la Universitat de BCN

Imatges internet

0Shares

One Response

  1. Efectivament no és precipitació convencional. A molts indrets del món, és de gran ajuda a la agricultura: Illes Canàries entre altres i a Centro Amèrica. Existeixen uns plafons amb tela que capten les gotetes de la boira per regar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *