636505197
info@anoiameteo.cat

Resum de les pluges a la comarca

Xarxa meteorològica de la comarca de l'Anoia

Created with Sketch.

Resum de les pluges a la comarca

22-04-2020

El dissabte 18 d’abril una depressió càlida en superfície es dirigia del nord d’Àfrica cap a Catalunya. A la tarda van començar les primeres precipitacions que van durar fins dimecres 22 d’abril al matí amb algunes pauses. La xarxa Anoiaméteo ha recollit les dades a diferents punts de la comarca. Al Xaró (La Pobla de Claramunt) és a on s’ha recollit més precipitació en tot l’episodi amb 195mm.

L’evolució atmosfèrica dia a dia:

Al llarg de diumenge la depressió del nord d’Àfrica ens va afectar de ple amb vents de component marítima a bona part de Catalunya a la vegada la depressió freda es situava a l’oest de la península i afavoria l’ascens de l’aire. Ascens d’aire i humitat en superfície, còctel per tal de formar núvols amb precipitacions. A la imatge del meteosat s’observa també arribant per l’oest de la Península Ibèrica una nova depressió freda (situada a diferents nivells de l’atmosfera) que en hores posteriors es barrejaria amb la baixa freda que havia arribat el diumenge.

Del diumenge cal destacar les abundants pluges que van caure prop de la costa Central amb valors que es van situar per sobre dels 80mm. A la comarca les precipitacions van ser generals i febles tot i que van acumular valors significatius, entre 15-40mm. Les precipitacions més abundants de diumenge a la comarca es van donar cap al sud est.

De cara a dilluns la depressió que ens va afectar diumenge es va dirigir cap a Sardenya tot i que ens va continuar enviant vents humits. Per altra banda, la baixa freda de diumenge anava perdent força, però, encara facilitava l’ascens de l’aire i la formació de núvols amb precipitacions. Per l’oest de la Penìnsula s’anava acostant una nova depressió freda que en els mapes indicava que s’aproparia al sud de les illes Balears. Els models de dilluns indicaven que a 24h es formaria una nova baixa filla just al damunt de les illes gràcies a l’apropament de la baixa freda atlàntica i a l’aportació de vents de la depressió càlida africana.

A la imatge del satèl·lit de dilluns s’observa en lila la posició de la baixa pronosticada per dimarts.

La matinada de dilluns a dimarts es reforçaven les precipitacions que anirien caient de forma continuada al llarg de tot el dimarts. La pluja continuada de dimarts va portar pluges intenses en algunes hores a la zona propera entre la Pobla, Capellades, Vallbona i la Torre de Claramunt. Tot plegat va fer acumula tan sols en 12h gairebé 100mm en aquestes zones amb conseqüències sobre el sòl, creixement de rieres i riu Anoia i una esllavisada que va fer parar la circulació de trens entre la Pobla i Capellades. 

El dimarts a primera hora es podia observar aquesta imatge del satèl·lit meteosat:

Dimecres a primera hora anaven desapareixent les precipitacions de la comarca a a vegada que la nova baixa s’anva desplaçant cap al sud.

Tot plegat deixa un mes d’abril, a dia 22, que ja és el més plujós en les darreres dècades en algunes zones de la comarca. No a tot arreu. Al Coll de la Llebre (a la Llacuna) és el més plujós des del 1997 com a mínim (anhy que comença la sèrie). A Igualada el mes d’abril és ja el més plujós des de 1969.

Veurem com acaba el mes d’abril ja que de cara al dilluns 27 i dimarts 28 d’abril podrien arribar noves precipitacions. 

0Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *